WANTED 2: Vielä uupuu viisi (5) haastateltavaa! (10/2015)

Kirjoitin toukokuun lopulla blogiteksin, jossa etsin haastateltavia Tinder-tutkimukseeni. Sainkin blogini avulla ilahduttavan määrän ”hakemuksia”, ja menetelmä tuotti yhteensä yksitoista valintakriteereihin soveltuvaa haastattelua kesän aikana. Alkuperäinen tavoitteeni oli haastatella yhteensä 20 Tinderin käyttäjää (10 miestä ja 10 naista), mutta jo näiden suoritettujen ja analysoitujen yhdentoista haastattelun perusteella kävi selväksi, että vähempikin määrä riittää luotettavan ja kattavan tutkimustuloksen saamiseksi.

Niinpä etsin vielä viittä haastateltavaa (3 miestä ja 2 naista). Tarkoituksena on ollut löytää mahdollisimman erilaisia Tinder-käyttäjiä, mutta tähän mennessä olen huomannut, että käyttäjiä on yllättävän hankala lokeroida mihinkään tiettyyn kategoriaan. Tinderiä ei selvästikään käytetä vain ja ainoastaan parisuhteen löytämiseen, seksiseuran etsimiseen tai pelkän markkina-arvon testaamiseen, vaan käyttötarkoitus saattaa vaihdella suurestikin sovelluksen käytön aikana.

Vaatimuksia näille viidelle haastateltavalle en lähde kovin tarkasti määrittelemään, mutta kokemuksia olisi hyvä olla vähintään yksistä Tinder-treffeistä, jotta haastateltava voi vertailla Tinder-profiilin vastaavuutta tosielämään. Toisaalta, jos käyttäjällä ei ole aikomustakaan käydä sovelluksen kautta treffeillä, vaan hän selailee profiileita vain huvikseen, olisi tällainen haastateltava erittäin hyvä lisä tutkimukseen.

Tähän mennessä haastateltujen ikähaarukka koostuu noin 21–30 –vuotiaista käyttäjistä, joten mukava olisi kuulla tätä nuorempien tai vanhempien näkemyksiä. Ikä ei välttämättä ole kuitenkaan rajoittava tekijä.

Seurustelukumppanin sovelluksen avulla löytäneistä on kertynyt jonkin verran aineistoa, mutta yksi mielenkiintoinen haastateltava voisi olla käyttäjä, joka on Tinderin kautta päätynyt yhteiseen asuntoon – tai jopa kihloihin asti Tinder-parinsa kanssa.

Nyt.fi julkaisi reilu viikko sitten jutun kielioppi- ja yhdyssanavirheiden vaikutuksista nettideittailussa. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan 88 % naisista ja 75 % miehistä piti vastapuolen kieliopin tasoa muita tekijöitä tärkeämpinä. Omassa tutkimuksessani todella monet haastateltavat ovat todenneet esimerkiksi yhdyssanavirheet esittelytekstissä tai Tinder-keskusteluissa välittömiksi mielenkiinnon tappajiksi.

Wanted

Nyt.fin uutisen mukaan kielivirheitä tuijottamalla ihmisen muut hyvät piirteet voivat jäädä pimentoon. Tämän vuoksi mielestäni olisi hyvä haastatella myös sellaisia käyttäjiä, joille yhdyssanavirheet eivät ole välitön turn off, vaan huomio kiinnittyy muihin vastapuolen ominaisuuksiin.

Tässä vielä teemat, joita tutkimushaastatteluissani käsittelen:

  1. Teknologian omaksuminen ja käytön tavoitteet
    2. Käyttäjän oma profiili ja vaikutelman hallinta
    3. Vastapuolen profiilin arviointi
    4. Online-identiteetin ja offline-identiteetin erot
    5. Teknologian vaikutus käyttäytymiseen

Mikäli olet aina halunnut avata sanaisen arkkusi Tinderistä, laita minulle pikimmiten sähköpostia osoitteeseen tindermeister@gmail.com, niin sovitaan sopiva haastatteluaika ja –paikka. Olen tulevan viikonlopun 16.–18.10. Helsingissä, joten esimerkiksi lauantai olisi oiva haastattelupäivä. Voit myös suositella haastateltavaksi kriteerit täyttävää tuttavaasi!

Mitä nopeammin saan loput viisi haastattelua kasaan, sitä todennäköisemmin onnistun tavoitteessani saada gradu valmiiksi vuoden loppuun mennessä. On mahdollista, että gradun julkaisu tarkastuksineen ja arviointeineen venähtää joulun vuoksi ensi vuoden puolelle, mutta siitä aion pitää kiinni, että gradu on palautusvalmis ennen joulua!


Jätä kommentti