Tinder on silkkaa vaikutelman hallintaa – vastaus Sami Koolle (8/2015)

Parahin Sami Koo!

Kiitoksia vastauksestasi ja myös minun täytyy pahoitella oman postaukseni viivästymistä. Syynä tähän oli se, etten kesken lomakiireideni joutanut jatkamaan leikkimielistä, virtuaalista kädenvääntöämme. Tässä tekstissä kommentoin väittämiäsi, vastaan kysymyksiisi ja koitan raottaa hieman sitä, mitä olen tähän mennessä omassa projektissani saanut aikaiseksi. Kenties tämä avaa uusia ajatuksia molemmille meistä.

Impression Management

En alkuun tiennyt, mitä vastata vastineesi otsikkoon: Et kai kirjoittanut kännissä? – Vastine Tindermeisterin avoimeen kirjeeseen. Pidin rehellisesti sanottuna kysymystäsi hieman mauttomana, ja toivon, ettet oikeasti luule omien argumenttieni olevan niin epämääräisessä mielentilassa kirjoitettuja.

Tosin jos haluaisin hilpeään humalatilaan Tinderin varjolla, pelaisin Tinder-juomapeliä miehille! Olen myös siinä käsityksessä, että sinä olet meistä ennemmin se tosielämän Hank Moody – kaikilla mittapuilla. (Tämä oli itse asiassa kehu!)

Haluan tarkentaa myös huumorisävytteistä vertaustani Juhani Tammiseen. Tällä hain sitä, että oma menestyksesi on saattanut aiheuttaa sen, ettet muista miltä tuntuu olla ”tavallinen Tinder-käyttäjä.” Lienet samaa mieltä siitä, ettei kumpikaan meistä sovi omien projektiemme vuoksi tuohon määritelmään – eikä yhteenlaskettu matchimäärämme ilman niitä huitelisi yli viidessä tuhannessa.

On myös hyvä tiedostaa, että mainitsemasi Sebastian Vettel ajoi aikanaan voitosta voittoon ylivoimaisesti parhaalla autolla. Tämä ei poista silti sitä tosiasiaa, etteikö hän järjestään piessyt myös tallitoverinsa, joten ajotaitoja ei voi kiistää.

Vastaankin seuraavaksi kysymykseesi: ”Kun puhun sisäisestä voimasta, ymmärränkö sittenkin ehkä jotain mitä muut eivät ymmärrä?”

Rehellisesti on myönnettävä, että taidat ymmärtää. Olet esimerkki ihmisestä, joka on omia vahvuuksiaan hyödyntäen – ja Tinderiä menestyksellisesti apuna käyttäen – kyennyt saavuttamaan omia tavoitteitasi.

Ja mielestäni juuri vahvuuksiesi hyödyntäminen on yksi suuri syy siihen, että, toisin kuin itse suosittelen, pystyt esiintymään profiilikuvassa kasvosi aurinkolaseilla peittäen. Tähän toki haluan kuitata sen, että meistä minä olen ainoa, joka tekee tätä omalla naamallaan.

28_5_2015 Tinder-keskustelu Heli Vaaranen Väestöliitto & Juuso Puranen Tinder-maisteri
Mainitsemasi näköradio

Vahvuus, jota tarkoitan, on kirjoitustaitosi. Kuten olet itse mainostanut, olet saanut palautetta naisten pöksyjen kostuttamisesta jo pelkkien kirjoitustesi ansiosta. Olet siis todistanut kynän olevan miekkaa mahtavampi, ja näin kynäsi ansiosta päässyt käyttämään omaa miekkaasi. 😉

Kaikki on lopulta kiinni vaikutelman hallinnasta

Me kaikki olemme yksilöitä omine vahvuuksinemme, eikä näiden esille tuominen pelkästään Tinderissä riitä. Tässä olet erityisen oikeassa ja mielestäni sinä olet erinomainen esimerkki kertomaan, kuinka toimia ennen Tinderin käyttöä sekä kuinka lunastaa Tinderissä annetut lupaukset tosielämässä.

Näiden kahden vaiheen väliin jäävästä osuudesta eli Tinder-profiilista, Tinder-käyttäytymisestä ja halutun vaikutelman antamisesta uskallan jo väittää tietäväni projektini ansiosta jotakin.

Sosiologi Erving Goffman kuvaa sosiaalista elämää näyttämöksi, jossa ihmiset valmistelevat esityksensä kuvainnollisen esiripun takana ja esittävät tiettyä roolia tietylle kohderyhmälle. Tavoitteena on välittää itsestään juuri halutunlainen kuva muille ihmisille.

Pariin teorialähteeseen tukeutuen olen omaan graduuni muodostanut teoreettisen yhteenvedon siitä, mitä kaikkea itsensä esittäminen Tinderissä pitää sisällään ja mitkä tekijät annettua vaikutelmaa muovaavat. Tarkemmat analyysit löytyvät sitten joskus valmiista gradusta, mutta tässä pelkistetty kaavio aiheesta:

Vaikutelman hallinta

Kuten Sami huomaat, esittää yllä oleva kaavio sen, kuinka Tinderissä esiintyminen koostuu seuraavista tekijöistä:

  1. Tavoitteiden ja lähtökohtien määrittäminen oman ja vastapuolen ominaisuudet tiedostaen (sinun vahvuutesi)
    2. Tinder-profiili ja –käyttäytyminen sekä näihin vaikuttavat tekijät (minun vahvuuteni)
    3. Tinder-parin kohtaamisen ja suhteen arviointi (sinun vahvuutesi)

Oma projektini keskittyy etupäässä Tinderissä tapahtuvaan vuorovaikutukseen, mutta sinä olet guru Tinder-treffailussa. Viimeisimmässä blogipostauksessasi käytit osuvasti hiekkalaatikkovertausta. Pidin siitä ja uskoisin, että me molemmat mahdumme samalle Tinder-hiekkalaatikolle, vaikkei se mahdottoman suuri olekaan.

Mitäpä tuumaisit siis ideasta, jossa minä ojentaisin sinulle hiekkalapion ja –ämpärin, mutta sinä täyttäisit ämpärin hiekalla ja lausuisit taikasanat hyvän hiekkakakun muodostumiseksi? Tällöin yhdistäisimme teorian ja käytännön.

***

PS. Olen kutakuinkin löytänyt tarvittavan määrän haastateltavia tutkimukseeni. Tämän on yksi syy, miksi poistan nykyisen, haastateltavien etsimiseen käytetyn Tinder-profiilini ja aloitan huomenna alusta, tavallisena käyttäjänä. Gradu-kyltistä en tosin luovu, joten siitä minut tunnistaa jatkossakin! 🙂


Jätä kommentti