Mikä saa asentamaan Tinderin? Tinder-Inceptionin ensimmäisiä tuloksia (10/2015)

Olen viimeisen kuukauden elänyt eräänlaista Inception-vaihetta graduni kanssa. Tällä tarkoitan tähän mennessä kerätyn aineiston analyysiä kvalitatiivisen tutkimuksen menetelmin. Haastatteluaineiston värikoodaaminen, taulukointi ja avainsanojen metsästäminen on tuonut mieleen Christopher Nolanin ohjaaman ja Leonardo di Caprion tähdittämän elokuvan, mutta minun tapauksessani unta unen sisällä kuvastaa aineistoon uppoaminen aina vain syvemmille tasoille.

Unen ja todellisuuden eroa elokuvassa kuvastava hyrrä taasen pyörinee minun tapauksessani niin kauan, kunnes aineistoista löytyy vastaus tutkimusongelmaani. Toivottavasti hyrrä pysähtyy ennen vuodenvaihdetta.

Inception.png

En ole jaksanut päivitellä juuri blogiakaan, koska autistinen analysointi on osaltaan turmellut luovempaa kirjoittamisen muotoa. Nyt ajattelin kuitenkin pyöritellä tutkimukseni tärkeimpiä teemoja vapaamman ilmaisun muodossa, jotta tämä samalla auttaisi ymmärtämään koko Tinder-ilmiötä tieteellisemmässä kontekstissa. Aineistosta kumpuaa mm. paljon hyviä selityksiä sille, mikä saa ihmisen asentamaan Tinderin.

Mielenkiinto

Uusi ja ihmeellinen on aina jännittävää. Hyvin monella haastateltavalla Tinderiin ajaa uteliaisuus katsoa, mistä tässä trendikkäässä ilmiössä on kyse. Useissa tapauksissa mielenkiinnon herättäjänä toimii ystävän positiivinen kokemus ja sovelluksen suosittelu.

Tinderin mielenkiintoisuus ja kokeilunhalu ei ulotu pelkästään sinkkuihin. Esimerkiksi viime viikonloppuna kaveriporukan änäriturnauksen yhteydessä oma Tinder-tilini ajautui kolmen seurustelevan kaverini hyppysiin, koska näitä tuntui niin mahdottomasti kiinnostavan sovelluksen pelaaminen. NHL 16:n pelaamisesta käteen jäi kirvelevä finaalitappio jatkoajalla, mistä vielä katkerat onnittelut ”El Jefelle”!

Winnipeg

Ihmisiin tutustuminen

This is how people meet” – Tinder

Tinder kyllä lunastaa sloganinsa lupauksen. Lähes kaikkien haastateltavien mielestä Tinder on mahdollistanut tutustumisen sellaisiin ihmisiin, joita nämä eivät todennäköisesti muuten elämässään olisi koskaan tavanneet. Tinder on tuonut kaivattua säpinää, lisännyt deittailukulttuuria ja tehnyt treffailusta rennompaa.

Kynnys tutustumiseen on paljon pienempi verrattuna reaalimaailmaan, eikä toisen ihmisen virtuaalinen lähestyminen välttämättä vaadi edes kotisohvalta poistumista. On sitten käyttäjästä kiinni, onko ihmisiin tutustuminen vakavampaa seuranhakua vai kasuaalia deittailua.

Ajanviete

Tinderistä on syntynyt nopeassa aikataulussa suosittu ajanviettotapa, jolla täyttää tyhjiä aikoja. Monet käyttäjät tuntuvat kaivavan älypuhelimensa esiin useaan otteeseen päivässä ja ”swaippailevan” uudet vastaantulevat profiilit lävitse.

Aiemmin mainittu seurustelevien ihmisten Tinderin peluu sopii myös ajanvietemääritelmän alle. Tinder tuntuu olevan useiden aloittelujen tai muiden illanistujaisten yksi ohjelmanumeroista, jossa yksinpeli muuttuu moninpeliksi jaetulta näytöltä.

Haastatteluissa Tinderin käyttöä on kuvattu jopa yhteisölliseksi meiningiksi, jossa päätös vastaantulevan käyttäjän kohtalosta tehdään arvioinnin ja yleisen mielipiteen perusteella, ilman suurempaa yksityisyyttä.

Itsetunnon kohotus ja hyväksyntä

Tinderin käyttäjää kiinnostaa tietää, minkälaiset ihmiset hänen kohdallaan painavat sydäntä. Omaa silmää miellyttävän käyttäjän hyväksyntä voi nostattaa myös itsetuntoa ja –arvostusta. Osalle käyttäjistä Tinder voi olla mm. tarvittava sykäys palata ns. parisuhdemarkkinoille pidemmän parisuhteen – ja jopa sen aiheuttamien kolhujen – jäljiltä.

Tinder lipsahtaa kuitenkin herkästi nopeaksi ja pinnalliseksi pelailuksi, jossa matchien määrä on itsetunnon mitta. Sovellus mahdollistaa käyttäjän markkina-arvon testaamisen, mutta toisaalta tällainen käyttötarkoitus voi hukuttaa alleen mahdollisuuden tutustua aidosti mielenkiintoisiin ihmisiin.
Ja pohjimmiltaan markkina-arvon testaamisessakin on oikeastaan kyse hyväksynnästä.

***

Ääh, tämäkin taisi mennä ennemmänkin itsestäänselvyyksien toteamiseksi ja toisteluksi. Ehkä on parempi laittaa Hans Zimmerin ”Time” soimaan ja jatkaa analysointia.

Ai niin, Lauri: gradutus ei hevin poistu, mutta motivaatioboostin valmennuksesi kyllä toi! Työsarkaa riittää silti vielä…

Työmaa


Jätä kommentti